Northern wedding stories
Northern wedding stories
Northern Wedding Stories

Northern Wedding Stories

Att tänka på när du ska välja din brudbukett!

Att få hålla sin brudbukett för första gången är en väldigt unik känsla. Speciellt om du lagt ner mycket tid och tanke på den. Det slog mig att efter 7 år som bröllopsfotograf så har jag aldrig sett en bukett exakt som någon annans. Vissa tar något som är enkelt och ger sin florist fria händer, men är du lite som mig och tycker buketten nästan är en lika viktig detalj som allt annat så är detta ett inlägg för dig!

Klassisk, bohemisk, romantisk eller personlig?
Det finns många alternativ att göra med en bukett. Vet ni redan temat på bröllopet så blir det såklart enklare att välja din bukett.

Det är också enklare att välja blommor efter säsong. Gifter du dig på vintern, och vill som jag, ha pioner i din bukett så kan det blir svårt och säkert mycket dyrare än om du gifter dig på våren då pionen har sin säsong. Så tänk alltid på säsong och på hållbarhet, för buketten ska ju hålla sig fin hela dagen också. Oavsett varma eller kyliga bröllopsdagar.

Några förslag på blommor efter säsong:

Vår: Pioner, magnolia, fransk tulpan.
Sommar: Rosor, pion, lavendel.
Höst: Hortensia, krysantemum, dahlia, protea.
Vinter: Hyacint, amaryllis, Julstjärna (väldigt känslig för kyla).

Brudslöja och eucalyptus är något som går få tag i mestadels hela året och som är en fin utfyllnad. Eller varför inte Pampas gräs?

Jag har också sett många buketter som har haft något personligt som till exempel en berlock med en bild i på någon som inte längre finns med i buketten. Det blir en fin påminnelse att hon eller han är med dig på din stora dag ändå.

Svårt att veta vilka färger du vill ha i din bukett? Kanske blir lättare att välja efter temat på bröllopet och efter hur du har tänkt dukning och andra detaljer. Då blir buketten en fin detalj som knyter er samman med hela bröllopet. En annan fin detalj är att även matcha brudtärnornas bukett eller andra detaljer så som mannens corsage, hårsmycken eller bordsdekorationer för en röd tråd som knyter samman allt. Eller varför inte klä en blomsterbåge i samma blommor att ha bakom er på vigselplatsen eller vid middagsbordet?

Slutligen, formen! Det finns mycket en florist kan göra med en brudbukett så se till att visa er florist en bild på din klänning och berätta om stilen på ett bröllop så kommer hon nog på flera förslag som passar till just er. Jag själv drömmer om en stor och yvig bukett. Men det finns ju också bland annat droppformade, helt runda eller den ”klassiska” buketten. 

En brudbukett är noga utvald och tagna i precis rätt tid för att din bukett ska hålla sig vacker hela dagen!

Tänk på att beställa din bukett i tid, senast 1-3 månader innan bröllopet! När du har hittat din florist så be om att få se floristens tidigare brudbuketter om hen inte har en väl uppdaterad instagram, och bomba med bilder på inspiration som du hittat. Fråga även om du kan få se ett utkast till buketten innan så kan du försäkra dig om att du kommer bli så nöjd som möjligt med din bukett på er dag!

Vill du ha bildinspiration så sök på Pinterest, jag lovar du kommer få bestlutsångest helt plötsligt, haha!

Några florister jag vill tipsa om:

@BrudiUmea @LinneGrankvist @Interflora_ab @Flowerbar_sthlm

Lycka till med din brudbukett!

Lämna ett svar