Northern wedding stories

Blomsterbåge

Något som verkligen blivit allt mer populärt senaste åren är blomsterbågar och jag förstår helt varför! Jag själv drömmer om att ha en framme vid altaret som man sen tar med sig och ställer bakom brudparets plats på middagen. En fin detalj som ramar in brudparet och sätter det där ”lilla extra”.

Olika varianter

Såklart kan man även få beslutsångest här, för det finns sååå många olika fina varianter. Eller om man inte gillar bågen men ändå vill ha något bakom sig så kanske en blomstervägg kan passa bättre? Jag föredrar nog bågen då jag älskar den bohemisk/industriella stilen den kan ge. Runda, kvadratiska, hexagon eller kopparrör. Med eller utan tyg. Helt täkt av blommor eller inte osv.
Vilken stil är din favorit?

Jag har faktiskt varit lite sugen på att göra kanske två eller tre varianter och hyra ut till brudpar, skulle det kanske vara intressant för någon?

Tips & inspiration till dig som funderar på ett vinterbröllop

Många fotografer drömmer om att få fota ett riktigt Narnia bröllop ute i den krispiga naturen och så även jag! Får jag själv välja så skulle jag faktisk ha ett vinterbröllop och att vi åker från vigseln på varsin skoter ??? Jag har hitintills fotat ett vinterbröllop. Det var första december i Vindeln och dagen innan när jag var och trippelkollade fotoplatsen så var det helt magisk och krispigt med frost, snön hade inte riktigt landat ännu, men på den stora dagen så hade allt regnat bort. Vi fick ju såklart helt magiska bilder ändå men den här fotografen fick ju kämpa arslet av sig med tanke på att ljuset inte riktigt blev detsamma. Men med detta inlägg så hade jag tänkt lämna en massa tips om hur du kan tänka kring allt inom att ha ett vinterbröllop och bevisa att du inte behöver oroa dig kring er bröllopsfotografering ELLER KYLA. ?

(Detta inlägg är bara för inspiration och bilderna är från pinterest, alltså inte fotade av mig.)

Plats & ljus.

Att ha ett vinterbröllop är ju något helt utöver det vanliga och möjligheterna blir, kan jag tycka, enormt mycket större att få ett unikt och magiskt bröllop än vad man får under sommaren. Allt beror såklart på hur ni är som personer och var man vill ha sitt bröllop under vintern. Att ha vigseln utomhus eller i lokal eller kyrka. Tänk er att gifta er högst uppe på en fjälltopp? Eller på ishotellet? Åka därifrån med häst och vagn, skoter eller varför inte längdskidorna? Möjligheterna är oändliga men tänk på att höra av er i god tid om ni vill gifta er i kyrka för det är ju inte säkert att alla har öppet för vigsel på vintrarna.

Själva porträttfotograferingen bör man se till att ha så tidigt som möjligt under dagen då vi alla vet att ljustimmarna är få. Jag har tillexempel en app som håller koll på när bästa fotoljuset är under dagen och det brukar vara kring 11-13 under vintern. Fotograferingen blir extra magisk i skogen, på ett berg eller vid vattnet under vintern med den krispiga snön omkring sig.

Håll värmen.

Värmepåsar, lager på lager och ullstrumpbyxor. Ja det är sant! Värmepåsar använder jag även på mina gravidfotograferingar under vinterhalvåret och det funkar superbra att sätta överallt på kroppen under kläderna just under fotograferingen! Skorna syns ju knappt i snön så ett par högre, varma boots är inga problem att ha under fotograferingen och även där i kan man ha dessa värmepåsar. Tänk er en lång kappa i ljus fuskpäls också att ha på under några bilder, hur magiskt?

Sedan har man såklart många korta pauser så ni kan ta på er varmaste jacka, vantar, filtar och dricka något varmt. Sen när man går tillbaka till fotograferingen kryper ni er nära nära varandra och kramas för att hålla värmen, hur mysigt?

Väder.

Vädret kan man ju aldrig lita på till fullo under vintern men somsagt så finns det väldigt bra appar att använda så man iallafall är beredd på vad som kommer. Man ska såklart alltid ha en plan B lika så som har har på sommaren vid regn. En lokal med stora fönster, kanske industri/tegelvägg som blir en snygg kontrast mot de vackra romantiska bröllopskläderna att fota mot. Eller paraply funkar även att ha med under fotograferingen även på vintern. Tänk bara på att ha ett vitt eller genomskinligt paraply isåfall.

Vill man ha ett riktigt Narnia bröllop bör man kanske satsa på månaderna efter nyår iallafall här i norr. Februari brukar ju dock vara känt för att vara svinkallt men håller man sig till det jag tidigare skrev och en fotografering på 30-60 minuter så är det nog inga problem! En röd liten näsa är lätt för fotografen att trolla bort i redigeringsprogrammet senare, haha.

Personligt.

Att sätta sin egen touch på sitt bröllop är något som gör så himla mycket i bilderna senare och såklart i hela upplevelsen för era gäster och er själva. Små detaljer gör ofta mer än vad man tror. Ett budgettips på vintern är att exempelvis göra olika ljuslyktor av is att ha utanför festlokalen eller på borden och att man gör flera så man kan byta ut under kvällen ifall det börjar smälta. Eller varför inte champagneglas i is att skåla i efter er vigsel? Kommer definitivt vara en snackis bland imponerande gäster senare!

Färgteman som är en genomgående tråd och som knyter ihop hela bröllopet är vanligt, men tänk er ett vinterbröllop i vitt, grått, grönt, blått eller beige? Och detaljer i silver eller guld? Och att dekorera borden med samma färg/blommor som du har i brudbuketten? Magiskt!

Vill passa på att tipsa om www.Bröllopsdekorationer.com som har sååå mycke fina dekorationer till ert bröllop och bland annat en kategori som är riktat mot just vinterbröllop. Tips tips!

Brudbukett & blommor på vintern.

Här tillkommer också en sak man måste tänka lite extra på till ditt vinterbröllop och det är just blommorna. Dels så kanske det inte går att få tag i just din favoritblomma året runt men också att ni tänker på att fråga hos er florist efter vilka blommor som tål kallare grader. Porträttfotograferingen bör ske innan vigseln för att få det ljuset vi vill ha och man vill ju inte att buketten ska vara helt förstörd under vigseln. Man kan ju såklart fixa två buketter eller bara fota några enstaka bilder med buketten och sen slå in den i papper igen tills det är dags för vigseln. Men hör efter långt innan med er florist så går det nog att lösa precis så som ni önskar utan några som helst problem. Granris, kottar, torkade växter, eucalyptus och blommor i pastell poppar verkligen i en vintrig miljö. En stor och yvig brudbukett i färgerna som nedan är helt klart vad jag själv drömmer om iallafall!

Florister här kring Umeå som jag verkligen vill tipsa om är @Brudiumeå som har gjort flera av mina brudpars magiska buketter. Och @Nordendahls_blommor, två supertrevliga tjejer som var mina ”monter-grannar” på bröllopsmässan tidigare i höstas här i Umeå.

Porträttfotograferingen.

Man behöver nog mer planering inför fotograferingen på vintern med tanke på om det kommer finnas snö eller inte. Med god kontakt med er fotograf som kommer ni nog fram till så många plan A, B, C eller D som ni behöver för att kunna skapa de bilder ni ska kunna titta tillbaka till och älska lika mycket om flera år och minnas tillbaka till denna dagen. Men här är det ju endast fantasin som sätter stopp. Är det mindre snö eller ingenting alls blir det ganska kalt och tråkigt då alla löven har fallit. Hittar man en vacker plats vid vattnet eller i skogen så kan man få det magiskt ändå. Ljus/ljusslingor, tomtebloss och rökbomber eller en stor krans som ni kanske har vid altaret under vigseln är också något som kan vara kul att använda om miljön inte är som man tänkt sig och för variation i bilderna. Men tänk alltid på att avsätta minst en timme för endast er fotografering oavsett årstid. Tiden går alltid fortare än vad man tror. Nedan har jag samlat några av mina favoritbilder från Pinterest som verkligen bevisar att vinterbröllop kan bli så mycket utöver det vanliga som inte sommaren har en chans att erbjuda.

Plan B att ha vid ett vinterbröllop eller om man vill fotograferas på fler ställen än utomhus är i ett hotell, lokal/gammal ladugård eller liknande som faller en i smaken. Eller fota i kyrkan innan vigsel om man gifter sig i en kyrka eller på festplatsen. Bilderna ovan är något jag kommer vilja ha på min egen bröllopsfotografering. Först krispiga bilder utomhus sen lite ”råare” bilder inne i en industrilokal.

Ska ni gifta er i vinter och ännu inte hittat en fotograf?

Vinterbröllop är något jag verkligen brinner för så hör av er om ni skulle vara intresserade att låta mig få äran att föreviga er dag i romantiska och krispiga bilder. Ni hittar all info under kategorin ”Bröllop” eller skicka ett mail till info@northernweddingstories.se så svarar jag med glädje på allt ni vill veta och så kommer vi fram till ett fint erbjudande på priset.

Stort lycka till med ert vinterbröllop!
Varma hälsningar Sanna, Northern Wedding Stories.

Att tänka på när du ska välja din brudbukett!

Att få hålla sin brudbukett för första gången är en väldigt unik känsla. Speciellt om du lagt ner mycket tid och tanke på den. Det slog mig att efter 7 år som bröllopsfotograf så har jag aldrig sett en bukett exakt som någon annans. Vissa tar något som är enkelt och ger sin florist fria händer, men är du lite som mig och tycker buketten nästan är en lika viktig detalj som allt annat så är detta ett inlägg för dig!

Klassisk, bohemisk, romantisk eller personlig?
Det finns många alternativ att göra med en bukett. Vet ni redan temat på bröllopet så blir det såklart enklare att välja din bukett.

Det är också enklare att välja blommor efter säsong. Gifter du dig på vintern, och vill som jag, ha pioner i din bukett så kan det blir svårt och säkert mycket dyrare än om du gifter dig på våren då pionen har sin säsong. Så tänk alltid på säsong och på hållbarhet, för buketten ska ju hålla sig fin hela dagen också. Oavsett varma eller kyliga bröllopsdagar.

Några förslag på blommor efter säsong:

Vår: Pioner, magnolia, fransk tulpan.
Sommar: Rosor, pion, lavendel.
Höst: Hortensia, krysantemum, dahlia, protea.
Vinter: Hyacint, amaryllis, Julstjärna (väldigt känslig för kyla).

Brudslöja och eucalyptus är något som går få tag i mestadels hela året och som är en fin utfyllnad. Eller varför inte Pampas gräs?

Jag har också sett många buketter som har haft något personligt som till exempel en berlock med en bild i på någon som inte längre finns med i buketten. Det blir en fin påminnelse att hon eller han är med dig på din stora dag ändå.

Svårt att veta vilka färger du vill ha i din bukett? Kanske blir lättare att välja efter temat på bröllopet och efter hur du har tänkt dukning och andra detaljer. Då blir buketten en fin detalj som knyter er samman med hela bröllopet. En annan fin detalj är att även matcha brudtärnornas bukett eller andra detaljer så som mannens corsage, hårsmycken eller bordsdekorationer för en röd tråd som knyter samman allt. Eller varför inte klä en blomsterbåge i samma blommor att ha bakom er på vigselplatsen eller vid middagsbordet?

Slutligen, formen! Det finns mycket en florist kan göra med en brudbukett så se till att visa er florist en bild på din klänning och berätta om stilen på ett bröllop så kommer hon nog på flera förslag som passar till just er. Jag själv drömmer om en stor och yvig bukett. Men det finns ju också bland annat droppformade, helt runda eller den ”klassiska” buketten. 

En brudbukett är noga utvald och tagna i precis rätt tid för att din bukett ska hålla sig vacker hela dagen!

Tänk på att beställa din bukett i tid, senast 1-3 månader innan bröllopet! När du har hittat din florist så be om att få se floristens tidigare brudbuketter om hen inte har en väl uppdaterad instagram, och bomba med bilder på inspiration som du hittat. Fråga även om du kan få se ett utkast till buketten innan så kan du försäkra dig om att du kommer bli så nöjd som möjligt med din bukett på er dag!

Vill du ha bildinspiration så sök på Pinterest, jag lovar du kommer få bestlutsångest helt plötsligt, haha!

Några florister jag vill tipsa om:

@BrudiUmea @LinneGrankvist @Interflora_ab @Flowerbar_sthlm

Lycka till med din brudbukett!

Välkommna!

Så kul detta känns! Jag har ju bloggat mycket förut på olika plattformar sen jag gick i högstadiet. Har alltid vart något som saknats i mig sen jag slutade så att få skriva om något som jag verkligen brinner för känns extra roligt nu. För det är precis det ni kommer få läsa om, bröllop. Tips, att tänka på, tidigare bröllopshistorier och självklart en massa massa ”behind the scenes” och lite om mig.

Hoppas någon fler tycker att detta känns lika roligt som jag och vill hänga med!

Tills vi hörs igen så vill jag önska er en fantastisk helg!

Northern wedding stories
Northern wedding stories